5 αλήθειες σχετικά μέ την τηλεόραση oled

διευκρινίσεις σχετικά τηλεόραση oled

 

Η τεχνολογία OLED, ή οργανική δίοδος εκπομπής φωτός, λειτουργεί με βάση την αρχή της ηλεκτροφωταύγειας, όπου μια οργανική ένωση εκπέμπει φως σε απόκριση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οθόνες LED, οι OLED δεν απαιτούν οπίσθιο φωτισμό, γεγονός που τους επιτρέπει να είναι λεπτότερες, πιο εύκαμπτες και πιο αποδοτικές στην κατανάλωση ενέργειας. Ακολουθεί μια ανάλυση του τρόπου λειτουργίας της τεχνολογίας OLED:

Δομή OLED: Οι OLED κατασκευάζονται με πολλαπλά στρώματα οργανικών υλικών που βρίσκονται μεταξύ δύο ηλεκτροδίων, τα οποία συνήθως αποτελούνται από ένα αγώγιμο στρώμα και μια κάθοδο. Τα οργανικά στρώματα αποτελούνται από ένα στρώμα εκπομπής που εκπέμπει φως σε απόκριση σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα υποστηρικτικά στρώματα για τη μεταφορά φορτίου και την έγχυση ηλεκτρονίων.

Ηλεκτροφωταύγεια: Όταν εφαρμόζεται τάση στο OLED, ηλεκτρόνια εγχέονται από την κάθοδο και οπές από την άνοδο στα οργανικά στρώματα. Ο επανασυνδυασμός των ηλεκτρονίων και των οπών εντός του στρώματος εκπομπής οδηγεί στην εκπομπή φωτός. Διαφορετικές οργανικές ενώσεις μπορούν να παράγουν διαφορετικά χρώματα, επιτρέποντας στις OLED να παράγουν ζωντανές και υψηλής αντίθεσης οθόνες.

Εκπομπή χρώματος: Οι οθόνες OLED μπορούν να επιτύχουν μια πλήρη γκάμα χρωμάτων με τη χρήση διαφορετικών οργανικών ενώσεων ή με τη χρήση χρωματικών φίλτρων. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει ακριβέστερη αναπαραγωγή χρωμάτων και καλύτερες αναλογίες αντίθεσης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές οθόνες LCD.

Τύποι OLED:

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι OLED: 1.OLED παθητικής μήτρας (PMOLED) και 2.OLED ενεργής μήτρας (AMOLED). Οι PMOLED είναι απλούστερες και χρησιμοποιούνται γενικά σε μικρότερες οθόνες, όπως σε μικρές συσκευές και gadgets. Οι AMOLED είναι πιο σύνθετες και χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγαλύτερες οθόνες, όπως τηλεοράσεις και smartphones, προσφέροντας καλύτερη ανάλυση και αναπαραγωγή χρωμάτων.

Η τεχνολογία OLED συνεχίζει να εξελίσσεται, οδηγώντας στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών, ανθεκτικών και υψηλής ανάλυσης οθονών που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε διάφορα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

1. Αξίζει τον κόπο η αναβάθμιση σε τηλεόραση OLED;

 

Η OLED είναι κάτι περισσότερο από μια λέξη που χρησιμοποιείται – Είναι ένας διαφορετικός τύπος τεχνολογίας LED από τις τηλεοράσεις LCD. Παρόλο που έχει μερικά μικρά μειονεκτήματα (συγκεκριμένα την τιμή), η τεχνολογία OLED υπερτερεί των πάνελ LCD σχεδόν με κάθε τρόπο. Αν ενδιαφέρεστε για μια νέα τηλεόραση υψηλών προδιαγραφών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε τη μετάβαση στην OLED.

2. Πώς λειτουργεί η τεχνολογία OLED

 

οι τηλεοράσεις OLED παράγουν τέλεια επίπεδα μαύρου και μηδενική διαρροή φωτός.Αυτό δίνει στις τηλεοράσεις OLED ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τις τηλεοράσεις LCD όσον αφορά την αντίθεση, ειδικά με περιεχόμενο υψηλού δυναμικού εύρους.

 

3. Ποια είναι τα μειονεκτήματα των OLED;

 

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η υψηλή τιμή τους, η οποία καθιστά την αγορά τους μια δύσκολη απόφαση για πολλούς ανθρώπους. Το άλλο επαναλαμβανόμενο μειονέκτημα είναι τα αμφισβητήσιμα επίπεδα φωτεινότητας σε όλες τις τηλεοράσεις OLED εκτός από τις πιο ακριβές. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμβάλλει στην άμβλυνση και των δύο αυτών ζητημάτων.

1671024803113 convert.io scaled e1671028370415
@TOPREVIEWS.GR LG OLED

4. Τι είναι το burn-in των OLED;

 

O οπίσθιος φωτισμός, η μήτρα υγρών κρυστάλλων, τα χρωματικά φίλτρα και τα πρόσθετα στρώματα στις τηλεοράσεις LCD δεν υποβαθμίζονται  τεχνολογικά με την πάροδο του χρόνου ούτε εχουν θέματα πιστότητας της εικόνας. Τα εικονοστοιχεία OLED, ωστόσο, μπορούν να χάσουν αργά τη φωτεινότητα τους . Αυτό συμβαίνει γιατι ένα εικονοστοιχείο εργάζεται σκληρότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα εικονοστοιχεία γύρω του. Το αποτέλεσμα είναι μια σκιασμένη ή περιγεγραμμένη εικόνα που εμφανίζεται εκεί όπου προβάλλεται περιεχόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Είναι η QLED εξίσου καλή με την OLED;

 

Παρά το παρόμοιο όνομα, πρόκειται για διαφορετικές τεχνολογίες. Ενώ η OLED είναι ένας θεμελιώδης τύπος τεχνολογίας LED, η QLED, ή quantum dot filtration, είναι ένας προηγμένος τύπος χρωματικού φίλτρου. Μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται κβαντικές τελείες, τοποθετημένα σε μια μεμβράνη και τοποθετημένα μεταξύ άλλων στρωμάτων σε μια τηλεόραση, απορροφούν τον φωτισμό και τον επανεκπέμπουν σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Αυτό διευρύνει την κάλυψη της χρωματικής γκάμας μιας τηλεόρασης και καθιστά το περιεχόμενο HDR ιδιαίτερα ρεαλιστικό.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!